sobota 7. června 2014

Citrónový hřbet s mákem

Venku začíná být letní počasí a já začínám "ujíždět" na domácí citronádě... Po dlouhé době má přijet na návštěvu do rodného kraje moje sestra - a poprvé se taky s přítelem mají přijet podívat na náš domeček, kde dočasně bydlíme... Mám spoustu práce, ale pozvala jsem je zítra na snídani - a tak se rozhodnu upéct něco rychlého a efektního - a nakoupené zásoby citrónů zužitkuji hned nadvakrát. Na sluncem zalitém balkóně se podává ranní káva, citronáda a citrónový hřbet s mákem :)

(Inspirace: www.vypecky.com)


Ingredience:

Hřbet
250 g másla
200 g cukru krupice
1 kvalitní vanilkový cukr
4 vejce
1 citron
1 lžička kypřícího prášku
280 g polohrubé mouky
špetka soli
4 lžíce máku (nemletého)

Poleva
šťáva z jednoho citrónu
asi 200 g moučkového cukru


Máslo, cukr a vanilkový cukr vyšleháme do husté pěny, přidáme vejce a citrónovou šťávu a kůru z jednoho citrónu. Mouku, sůl a kypřící prášek smícháme s mákem a přidáme k tekuté části. Formu na srnčí hřbet vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme jednoduchou polevu - cukr smícháme s citrónovou šťávou do hladké hmoty a necháme chvilku vychladit v lednici. Nakonec hřbet polijeme, lehce posypeme zrnky máku a necháme vychladit.

Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat