sobota 21. června 2014

Kynuté jahodové knedlíky

Co si budeme povídat, od podzimu do jara jsou sice jahody k mání v každém větším supermarketu, ale jejich chuť nestojí téměř za nic a vůně se u nich člověk nedočká vůbec. A tak asi jako většina českého národa patřím i já mezi ty nadšence, kteří se celou zimu nemůžou dočkat, až přijde česká sezóna jahod a s ní možnost užít si je v podobě jahodových knedlíků :) Miluji je v nekynuté podobě s tvarohem, ale i v klasičtější české kynuté verzi... Tato je ozvláštněná mátovým cukrem - kdo si na tuto kombinaci netroufá, (ten sice dělá velkou chybu, ale i přesto) může použít cukr skořicový.

(Inspirace: www.thinkfood.cz)



Ingredience:

500 g polohrubé mouky
250 ml teplého mléka
400 g očištěných jahod + 200 g k podávání
2 lžíce moučkového cukru
10 g čerstvého droždí (nebo 1/4 sáčku sušeného)
2 vejce
250 g měkkého tvarohu
70 g másla pokojové teploty + k podávání
150 g zakysané smetany
špetka soli
3 lžíce krupicového cukru
hrst lístků máty


Do misky rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme trochou moučkového cukru a polovinou připraveného mléka; vše promícháme. Poprášíme zlehka moukou a necháme vzejít kvásek.

V jiné míse utřeme máslo se zbytkem moučkového cukru, pomalu zašleháme také vejce a polovinu tvarohu (zbytek necháme k podávání). Vyšleháme v hladký krém, ke kterému postupně přidáváme sítkem prosetou mouku, sůl a nakonec také zbytek mléka a kvásek. Vznikne nám těsto, které nebude příliš tuhé - to necháme v míse a přikryjeme utěrkou; uložíme do tepla a necháme kynout alespoň 30 minut.

Po vykynutí těsto přendáme na pomoučený vál a rukama zpracujeme, přičemž přisypáváme potřebné množství mouky, dokud těsto lepí. Z hotového (nelepivého) těsta vyválíme slabý plát (knedlíky při vaření dost nabudou) a krájíme ho rádýlkem nebo kráječem na pizzu na čtverce tak, aby se do nich dala zabalit celá jahoda (cca 10*10 cm). Každou jahodu do čtverce zabalíme a poválením mezi dlaněmi z něj vytvoříme kulatý knedlík. Vytvořené knedlíky necháme ještě pod utěrkou chvíli dokynout, mezi tím si připravíme na zapnutý sporák hrnec s vodou. Když je voda horká, vaříme knedlíky v páře (na napařovači a pokud ho někdo stejně jako já nemá, pomůže si přes hrnec převázanou utěrkou) přikryté pokličkou. Je důležité, aby knedlíky měly mezi sebou dostatek prostoru na nabývání na objemu. Každá várka se vaří lehce přes 10 minut (hotový knedlík poznáme tak, že je z vrchu elastický a nelepí).

Zatímco se vaří knedlíky, doděláme zbylé záležitosti k podávání. Druhou polovinu tvarohu vyšleháme se zakysanou smetanou. Dále vytvoříme mátový cukr - mátu nejprve nasekáme nebo rozmixujeme na drobné kousky a poté ji v hmoždíři drtíme spolu s krupicovým cukrem. Zbylé jahody rozmačkáme vidličkou. Rozpustíme máslo. Knedlíky podáváme přelité máslem, tvarohem se zakysanou smetanou, posypané mátovým cukrem a rozmačkanými jahodami.

Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat