pátek 20. června 2014

Třešňovo-skořicový koláč s mandlemi

Je tady léto a s ním sezóna třešní. Třešně miluju a osobně mi vždycky nejlépe chutnají hned pod stromem, zrovna utržené :) Když jich je ale zrovna víc, než je můj žaludek schopen najednou pojmout, úžasný tip, jak je zužitkovat, je třešňovo-skořicový koláč, který je samozřejmě dle fantazie možné jednoduše obměnit - třeba v třešňovo-vanilkový nebo třešňovo-mátový... :) 


Ingredience:

Těsto
1 ¼ hrnku polohrubé mouky
½ čajové lžičky soli
½ hrnku másla, vychlazeného a pokrájeného
1/3 hrnku studené vody

Náplň
1,4 kg vypeckovaných třešní (na formu cca 30 cm, jinak jich stačí i o dost méně)
3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
citrónová šťáva dle chuti
½ hrnku cukru krupice
mletá skořice dle chuti
½ čajové lžičky soli

Na potření
1 žloutek z většího vejce

Na ozdobu
1 polévková lžíce třtinového cukru
¼ hrnku plátkových nebo sekaných mandlí


V míse smícháme sůl a mouku a vmixujeme máslo. Pomalu pokapeme studenou vodou a vytvoříme těsto. Těsto přemístíme na pomoučený vál a zpracujeme rukama tak, aby nelepilo. Z těsta vytvoříme kouli a dáme vychladit do ledničky alespoň na hodinu. Poté vychlazené těsto vyválíme a vložíme do koláčové formy a dáme znovu do ledničky, dokud nebude hotová náplň. Pokud nám trochu těsta zbyde, můžeme si vykrájet třeba hvězdičky na ozdobení koláče :)

Mletou skořici a cukr smícháme s třešněmi, citrónovou šťávou, kukuřičným škrobem, cukrem a solí, přičemž jemně mačkáme třešně, aby se z nich trochu uvolnila šťáva. Přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut odpočinout. Poté vložíme náplň na těsto do připravené formy a poklademe vykrájenými tvary; okraje potřeme rozšlehaným žloutkem. Nakonec ještě povrch koláče posypeme třtinovým cukrem a pečeme na 190 °C. Po 20 minutách koláč z trouby vyjmeme a posypeme mandlemi, pečeme dalších 20 minut, nebo dokud nejsou okraje těsta zlatavě hnědé. Necháme alespoň hodinu vychladit a podáváme.

Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat