pátek 29. srpna 2014

Kokosový cheesecake

Mílovými kroky se blížil den mých dalších narozenin - ty jsem jako tradičně neměla v plánu nějak horlivě slavit, ale přece jen se jako každoročně ve dveřích jistojistě objeví pár věrných rodinných příslušníků s nějakým tím narozeninových překvapením, tak by asi bylo tak trochu neslušné, nemít jim co nabídnout k odpolední kávičce :) A protože se jednalo o MOJE narozeniny, volba musela padnout na dezert, který má velké potenciální šance stát se MÝM favoritem :):) Nejsem příznivcem přeslazených dortů, takže pátrání šlo spíše cestou odlehčených, nečeských dezertů. Zároveň jsem ale chtěla, jak je již mým dobrým zvykem, vyzkoušet něco nového. A tak volba nakonec padla na kokosový cheesecake, který se vydařil do přímo úchvatné krémové konzistence... :)

(Inspirace: www.chezlucie.cz)


Ingredience:

Korpus
150 g Oreo sušenek
30-40 g másla (+ příp. na vymazání formy)

Náplň
600 g sýru Philadelphia
140 g cukru krupice
3 vejce
10 g hladké mouky
3 lžíce kokosového mléka (klidně i o něco více dle vlastní chuti)
50 g sušeného strouhaného kokosu


Dno rozkládací pečící formy vyložíme pečícím papírem a pokud forma není z nepřilnavého materiálu, boky vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Oreo sušenky včetně jejich náplně rozmixujeme spolu s na kostičky nakrájeným máslem; vzniklou hmotou pak rukama nebo lžící vyložíme dno pečící formy, aby nám vznikl sušenkový korpus. Asi 5 minut pečeme a poté necháme vychladit.

Během pečení si již můžeme připravovat náplň. Nejprve promícháme Philadelphii s cukrem, a to buď ručně bez použití šlehače, nebo se šlehačem pouze krátce a na malé otáčky, aby krém nebyl zbytečně nadýchaný (to cheesecakům neprospívá). Poté zapracujeme také vejce a nakonec mouku. Do vzniklého krému vmícháme kokosové mléko a strouhaný kokos podle vlastní chuti, jen dáme pozor, aby krém nebyl až příliš řídký. Vše promícháme a přelijeme na vychladlý sušenkový korpus. Abychom se zbavili vzduchu uvnitř krému, který vznikl např. šleháním, opatrně několikrát již naplněnou formou klepneme o pracovní desku.

Pak již dáme cheesecake péct; k tomu využijeme buď pekáč s mřížkou, do kterého nalijeme na dno vodu a na mřížku nad lázeň položíme formu s koláčem (voda nedosahuje až k formě). Druhou možností je dát formu do trouby a pod ní na dno položit žáruvzdornou nádobu naplněnou vodou. Po patnácti minutách pečení na 180 °C teplotu snížíme na 120 °C a dopékáme ještě asi hodinu. Cheesecake je hotový, pokud je po stranách pevnější, ale uprostřed se náplň třese. Pro pečení je důležité troubu v jeho průběhu zbytečně neotevírat, cheesecaky nemají rády náhlé změny teploty v okolí. Vyndáme z trouby, necháme zchladnout a dáme vychladit do lednice. Podáváme lehce posypaný sušeným strouhaným kokosem.

Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat