Po dlouhé době se vracím ke svému blogu... zatím stále tajnému, psanému jen tak pro sebe s nadějí, že třeba jednou budu mít pocit, že je ta správná chvíle jej poslat do světa...
Jablka - marcipán - vanilka - zakysaná smetana - mandle... ingredience, které u nás doma bez výjimky prostě milujeme. Proto když jsem narazila na recept na tento jablkový dort, nedalo se odolat... I když obrázek není nijak extra pestrý, chuť dokáže opravdu mile překvapit - díky jablkům a marcipánu je dort krásně vláčný. A dvojnásobnou radost pak z výtvoru člověk má, když jej "postne" na facebooku a díky jeho fotografii následující odpoledne přijde na kávu (a samozřejmě kousek dortu) výborná sestřenice, s kterou si už roky tak pěkně nepopovídal... :*
Jablka - marcipán - vanilka - zakysaná smetana - mandle... ingredience, které u nás doma bez výjimky prostě milujeme. Proto když jsem narazila na recept na tento jablkový dort, nedalo se odolat... I když obrázek není nijak extra pestrý, chuť dokáže opravdu mile překvapit - díky jablkům a marcipánu je dort krásně vláčný. A dvojnásobnou radost pak z výtvoru člověk má, když jej "postne" na facebooku a díky jeho fotografii následující odpoledne přijde na kávu (a samozřejmě kousek dortu) výborná sestřenice, s kterou si už roky tak pěkně nepopovídal... :*
PS: Zkuste naservírovat dort a zvlášť nabídnout v jednom hrnečku nasekané mandle, v druhém oslazenou zakysanou smetanu... ať si každý strávník ten svůj kousek doladí podle svého... :):)
Ingredience:
Těsto
hrubá mouka na vysypání pečící formy
250 g másla + na vymazání pečící formy
8 (lépe kyselých) jablek
šťáva z 1/2 citronu
4 vejce
250 g hladké mouky
160 g cukru krupice
2 lžičky prášku do pečiva
špetka mleté skořice
dřeň z 1/2 vanilkového lusku
150 g marcipánu
Krém
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
3-4 lžíce cukru krupice
500 ml mléka
250 ml zakysané smetany
2 lžíce moučkového cukru
sekané mandle na ozdobu
Z pudinkového prášku, cukru a mléka uvaříme pudink dle návodu na obalu. Nádobu poté zakryjeme potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a dáme vychladit.
Všechna jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kostičky. Ty vložíme do kastrolu, zakápneme citronovou šťávou a zalijeme trochou vody. Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 8 minut doměkka.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Máslo, mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici, vanilku a vejce zpracujeme na těsto. Vmícháme do něj celý nastrouhaný marcipán a polovinu dušených jablek. Směs přesuneme do vymazané a vysypané pečící formy a pečeme asi 30 minut, dokud nevyjde zapíchnutá špejle z těsta čistá.
Po vychladnutí na dort naneseme připravený pudink a posypeme jej zbytkem dušených jablek. Podáváme přelité oslazenou zakysanou smetanou a dozdobené sekanými mandlemi.
Dobrou chuť :)
Žádné komentáře:
Okomentovat