čtvrtek 12. února 2015

Cheesecake s čokoládou a chilli

K Vánocům jsem dostala cheesecakovou kuchařku plnou úchvatných inspirativních receptů a vzhledem k tomu, že se již únor blíží ke své polovině a já ostuda si ji stále jen prohlížím, bylo na čase s tím něco udělat... Zrovna v těchto dnech slaví narozeniny přítel mojí maminky, což mi připadá jako skvělá příležitost k vyzkoušení něčeho nového a pokud se to podaří, tak zároveň i k rozradostnění někoho, o kom vím, že nové a neotřelé věci zkouší opravdu rád. Pokud se nezadaří, v záloze je ještě pár dalších narozeninových překvapení... :) Recept jsem si mírně poupravila ku obrazu svému - a hurá - povedlo se... :):)




Ingredience:

Korpus
70 g moučkového cukru
2 žloutky
210 g hladké mouky
140 g másla
špetka soli
2 lžíce holandského kakaa

Náplň
6 plátků želatiny
300 g smetanového sýra (Philadelphia, Gervais, Lučina apod.)
250 g mascarpone
100 g cukru krupice
400 ml smetany ke šlehání
100 g tmavé čokolády s chilli (nebo 100 g tmavé čokolády, do které při rozpouštění přidáme mleté chilli koření dle vlastní chuti)

Poleva
200 g tmavé čokolády s chilli (nebo 200 g tmavé čokolády, do které při rozpouštění přidáme mleté chilli koření dle vlastní chuti)
120 ml smetany ke šlehání
40 g másla
třtinový cukr dle vlastní chuti

Na ozdobu
cherry nebo jiné chilli papričky
100 g cukru krupice
250 ml vody


Začneme přípravou těsta na korpus - jedná se o kakaové linecké těsto. Povolené máslo jednoduše smícháme se všemi ostatními surovinami a rukama rychle vypracujeme hladké kompaktní těsto. Uděláme z něj kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici asi hodinu.

Mezitím si připravíme náplň. Dohladka vyšleháme smetanový sýr, mascarpone a cukr. Plátky želatiny přelijeme vodou a necháme nabobtnat. Připravíme si nejlépe dva menší rendlíky s vodní lázní a přiklopíme na ně dvě žáruvzdorné misky. Ve větší rozehřejeme čokoládu, v menší smetanu. Když je smetana teplá, ale ne vroucí, vymačkáme vodu z želatiny, do smetany ji přidáme a mícháme, dokud se želatina úplně nerozpustí. Pokud se ve smetaně přesto stále nacházejí kousky želatiny, smetanu přecedíme a posléze ji smícháme s rozehřátou čokoládou. Tuto směs následně opatrně vmícháme k vyšlehaným sýrům.

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Formu vyložíme pečícím papírem a dno vyložíme odpočinutým těstem - lze ho vyválet, ale pokud se moc trhá, těsto jednoduše nastrouháme a upěchujeme na dno formy prsty nebo polévkovou lžící. Těsto propícháme vidličkou a vložíme do trouby; pečeme asi 10 až 15 minut. Necháme vychladit a poté na těsto nalijeme náplň a dáme do ledničky.

Na polevu si dáme čokoládu, smetanu a máslo do misky na rendlík s vodní lázní a zahříváme, dokud se čokoláda a máslo nerozehřejí. Přidáme cukr a mícháme, dokud nevznikne hladká, lesklá, jednolitá hmota. Tu necháme pár minut odpočinout a poté naneseme na již vychladlý a ztuhlý cheesecake.

Koláč můžeme dozdobit kandovanými chilli papričkami. Pokud máme papričky čerstvé, dáme je do rendlíku s vodou a cukrem a vaříme asi 15 minut, dokud nejsou papričky měkké a tekutina sirupovitá. Poté papričky z tekutiny vyndáme a necháme vychladit. Máme-li papričky naložené, pak necháme vodu s cukrem vařit do chvíle, kdy začne tekutina sirupovatět, teprve v této chvíli do ní papričky vložíme. Vyndáme a necháme vychladit. Kandovanými papričkami zdobíme cheesecake až ve chvíli, kdy je poleva ztuhlá.

Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat