sobota 14. února 2015

Valentýnský malinovo-tvarohový dort

Den svatého Valentýna. Anglosaský svátek zamilovaných, který napříč českou společností budí rozpaky - a hlavně nás Čechy dělí do dvou skupin. Jedni si hrají na zastánce všeho čistě českého a zvyklosti, které k nám putují ze západu, jakože bojkotují a jakože nad nimi ohrnují nos. Ti druzí jsou rádi za každý důvod, kdy mohou udělat své drahé polovičce radost - a ano, mezi ně patřím i já. Aniž bych se nějak příliš zaobírala argumenty, proč den svatého Valentýna (ne)slavit, beru raději do rukou srdcovou pečící formu a dortovou kuchařku a těším se, že vznikne zase něco, co tady ještě nebylo :) A jelikož jsme nedávno dostali od příbuzných pikslu mražených domácích malin a růžová barva se mi se záležitostmi lásky tak nějak nenásilně propojuje, dala jsem zelenou malinovo-tvarohovému dortu. Nakonec jsem si ještě zopakovala něco z dávných dob hodin pracovní výchovy na základní škole a byly na světě i dvě drobné kartonové ozdoby :)



Ingredience:

Korpus
70 g moučkového cukru
2 žloutky
210 g hladké mouky
140 g másla
špetka soli
2 lžíce holandského kakaa

Náplň
600 g mražených malin
3 vejce
150 g cukru krupice
1 lžíce citronové šťávy
500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
10 plátků želatiny
500 ml smetany ke šlehání
špetka soli
červené potravinářské barvivo (nemusí být)

Na ozdobu
pařížská šlehačka
čokoládové cukrářské sypání


S dostatečným předstihem si necháme rozmrazit maliny a to nejlépe tak, že je vsypeme na sítko nad misku a necháme při pokojové teplotě povolit. Šťávu, kterou maliny pustí, z misky nevyléváme!!

Začneme přípravou těsta na korpus. Povolené máslo smícháme se všemi ostatními surovinami a rukama nebo ručním šlehačem rychle vypracujeme hladké kompaktní těsto. (Kdo má raději světlé linecké těsto než tohle kakaové, nepřidává kakao a místo něj přidá trochu citronové kůry.) Uděláme z něj kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici asi hodinu. 

Mezi tím si zpracujeme malinovou náplň. Cukr a žloutky vyšleháme do světlé pěny, poté přidáme citronovou šťávu a tvaroh. Želatinu necháme nabobtnat (dle návodu na obalu). Vidličkou lehce rozšťoucháme maliny a ze šťávy, která z nich odkape, ohřejeme asi 6 lžic. Odstavíme a vmícháme vymačkané plátky nabobtnalé želatiny, mícháme tak dlouho, dokud se celá želatina úplně nerozpustí. Do tvarohové hmoty nyní vmícháme i všechny maliny a přidáme pár kapek potravinářského barviva, aby dort měl snovou růžovou barvu (nemusí být). Teplou želatinu smícháme se dvěma lžícemi vzniklého tvarohového krému a zapracujeme zpět do zbytku náplně. Krém vložíme do ledničky, aby začal tuhnout.

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Formu vyložíme pečícím papírem a dno vyložíme odpočinutým těstem - lze ho vyválet, ale pokud se moc trhá, těsto jednoduše nastrouháme a upěchujeme na dno formy prsty nebo polévkovou lžící. Těsto propícháme vidličkou a vložíme do trouby; pečeme asi 10 až 15 minut. Necháme vychladit.

Dotuha vyšleháme smetanu ke šlehání a zvlášť také bílky se špetkou soli. Obojí vmícháme do tvarohové náplně, kterou nalijeme do dortové formy na korpus a necháme minimálně 3 hodiny ztuhnout v lednici.

Na závěr vyšleháme pařížskou šlehačku a dort s ní a s cukrářským sypáním ozdobíme. Před podáváním můžeme lehce zaprášit moučkovým cukrem.

Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat